Keikkalista

Viisi pölliä puuttuu tehtaan sellukattilasta!

 

Äänekoskella pitäisi kalenterivuosi aloittaa jo keväällä.

Koskella tapahtuu kaikki merkittävät ja tärkeät asiat syyskuun ja toukokuun välillä.

Kesällä kaikki vetävät henkeä, pitävät kesälomaa, nauttivat aikaansaannoksiaan menneen ajan muistoissa.

Eivät sentään kaikki lepää muistoissaan, eivät uudenkarheat tehtaat pyöri muistoissa, kyllä siellä työtä tehdä yötä päivää kelloa katsomatta, ei biotehdas tunne kesätaukoa!

Kuinkahan nyt kemiläiset katsovat miten biotehdas tehtiin hienosti Äänekoskella, kyllähän se koskelaisilta onnistui monen vuosikymmenen kokemuksella, kyllä sitä muutkin saavat yrittää! Mahtoiko tuossa olla huumorinpilke silmässä kun tuollaisia kirjoitin?

Kemiläisen tehtaan uhkana ovat väitteet ja pelot metsien riittävyydestä. Eikös Kemissä sada enemmän kuin missään muualla Suomessa?  Meillä Äänekoskella on männikkömetsää ja rantojen raitoja yllin kyllin, pitäisikö niitä kuitenkin kastella vai kasvavatko laulaen?

Meillä on velipojat poikineen menossa viikonloppuna puutalkoisiin mökille Konginkankaan Kalaniemeen, siinä pelastetaan ainakin viisi runkoa tehtaan sellukattiloista.

Eivätkä Keiteleen Jazzin naiset ja miehet lepää ennenkuin jazzboss Vehkalaa alkaa naurattaa. Eikä nekään juhlat onnistu ilman talkoojoukkoja! Kyllä musiikki saa ihmisissä ihmeellistä energiaa ja iloa aikaan !

Kaikki nuo raskaat työt eivät olisi onnistuneet ilman talkootyötä.

Hienoa oli kuulla tänne pääkaupunkiin Äänekosken Huiman Hiihtojaoston puheenjohtajan Veikko Tarvaisen puhetta, hän kiitteli vuolaasti runsasta talkoohenkeä. Vuoden talkoolaiset: Riikka Hytönen, Esa Rautiainen ja Ilpo Pakarinen.

SM-hiihdot olivat täysosuma, erinomaisen sää oli tilattu neljäksi päiväksi ja sellainen paikalle saatiinkin.

Ohjelmateltat olivat oiva lisä, sillä tavoin saatiin yleisö viihtymään ja pojat paljussa hymyilemään.

Yksi asia puuttui; musiikkia ja ohjelmaa olisi syytä harkita.

Esim. J.Vehkala ystävineen ja Äänekosken Lukion oppilaista koottu orkesteri Con olisivat varmasti tulleet ja nostaneet tunnelman parhaaseen luistoon. Stand-upin mestari Teemu Vesterinen kannattaa aina pyytää juontamaan, hänhän asuu Saarijärvellä.

Muuten: Sultans of Jungle on blues- ja rockbändi, joka aloitti 1990-luvulla. Siinä on nokkamiehenä äänekoskelainen Jani J.J.Penttinen, hän oli myös Bockhill Special -orkesterin perustajia.

Yhtye soittaa raivoisaa rockabillymusaa yhdistettynä garage-rockiin.

Ja turbaanit päässä, tottakai!!!

2018

 

20.5 - 04.07 

 

Äänekoski  Hietaman Kesäteatteri, Prinsessa - 65.

                     Eurooppa 4 Teatteri

 

2016

 

05.01  Helsinki - Lauttasaari

09.04  Helsinki - Puistola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaikka ääneenlaulun karaokefestivaalit?

 

Kesä alkoi kun ystäväni Esko Palmasto kutsui minut kuuntelemaan Kellokosken Soittokuntaa  Krapin pajalle Tuusulaan. Siitähän tuli oikein kulttuurimatka Järvenpäähän, Sibeliuksen kotikonnuille. Paja on aivan uusi konserttitalo jonne mahtuu noin kolme sataa henkeä ja parvekkeelle satakunta lisää.

Orkesteri aloitti Sibeliuksella, sitten G. Malmstenin Merihädästä aina Procol Harumin White a Shade of Pale kappaleeseen. Jaana Viskari lauloi komeasti ” Rannalla ” tangon. Altti Uhleniuksen on osaava ammattilainen, isänsä jalanjäljissä kulkeva kapellimestari. Hän lauloi kappaleet ” Just a Gigolo  ja Jani Uhleniuksen Kauas pilvet karkaavat ”. Konsertti päättyi kun Jani Uhlenius kutsuttiin yleisön joukosta johtamaan uudelleen ” Kauas pilvet karkaavat ”.

Esko Palmasto sanoi: ” Kellokoski on hyvä paikka soittaa ja asua ja Kellokosken soittokunta tarvitsee lisää muusikoita näiden kahdenkymmenen miehen ja naisen lisäksi ”.

 

Siitähän tuli mieleen Äänekosken ajat, paikat ja mahdollisuudet. Äänekoskella on osattu ja osataan järjestää mukavia tapahtumia, lisäksi kaupunki vilisee hyviä muusikoita ja soittopaikkoja.  Voisiko tästä kehittää omalle syntymäkaupungilleni uusia vahvuuksia; kotiseutu- ja musiikkitapahtumien aurinkokaupunki.

 

Kalaniemen kyläpäivät vuosittain on mainio tapahtuma, velipoika heitti siellä saappaanheittokisassa hopealle. Konginkankaalla on monenlaista tapahtumaa, Riihikahvion ympärillä erityisesti.

Koivistossa on tunnetusti hyvä meno, aktiivinen kyläyhdistys ja erityisen reipas koulu, joka taisteli olemassaolosta tehokkaasti tehdessään Äänekosken oman tytön Päivi-Kautto Niemen johdolla upea kouluvideon. Kannattaa vieläkin katsoa tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=rnzco_KLxBQ

Kouluhan on nyt suorastaan kuuluisa.

Sumiaisseudun harmonikat tuntuu aktiiviselta ryhmältä, Äänekosken juhannusblues – tapahtuma Hietamalla saattaa avata jotain aivan uutta perinnettä. Heikki Silvennoinen, Dave Lindholm ja Pepe Ahlqvist ovat bluesväen joukossa aivan ykkösiä.

Äänekosken karaokeyhdistys on mainio idea, Äänekosken äänenlaulun karaokefestivaalit vetäisi harrastusta kesät talvet.

Ja vielä Rantapuiston piknikki, Koskikeskus blues, Sumiaisissa Rautalankafestivaali – kyllä Koskella tapahtuu.

Äänekosken kaupunki, Suolahden Keski-Suomen opisto ja Äänekosken Koskela voisivat yhteistyössä ryhtyä koordinoimaan ja markkinoimaan Äänekoskea musiikkikaupunkina. Sellainen kaupunki nimittäin vetää asukkaita ja piristää kaupunkilaisia.

 

 

 

 

Äänekosken uudet suunnitelmat

 

Kyllä nyt pyörii iso ratas Äänekoskella. Vuosikymmenen loppu lyö sellaista kipinää, ettei hevillä sammu.  On työtä, autoilla pääsee, tulipalot sammutetaan ja pulpeteissa istutaan.

 

Uusi biotuotetehdas pääsi täytteen tuotantovauhtiin. Metsä Group ja japanilainen Itochu Corporation rakentavat puupohjaista tekstiilikuitua valmistavan koelaitoksen. Nyt koskelaisilla on kavereinaan japanilaiset. Tuleekohan heistä moni käymään, pääsemmekö valokuviin, saako kaupunginjohtaja Matti Tuononen kimonon, syömmekö kohta puikoilla (pysyykö peruna puikossa?), tuleeko Äänekoskelle muumibuumi?

 

Tärttämäen uusi silta valmistui, nyt Äänekoski imee ja työntää nyt neljää kaistaa kahteen suuntaan. Silta avattiin puoli vuotta etuajassa, ei kuitenkaan etukenossa, komeasti kaartaa Kuhnamon yli, tuleekohan siitä risteyksestä Suomen keskipiste, pärjääkö Hirvaskangas.

Onkohan Naarajärvellä päin uusi asumuslähiö ?

 

Palokunta saa uudet tilat, nyt ei kannata Äänekoskella tulipaloja sytytellä. Onkohan se liian kaukana kirkosta, jos joku tuikkaa taas tuleen?  Siellähän samalla Palomäen kentällä pidettiin aina ennen (hyvinä aikoina) palokunnan juhlia. Juhlat olivat niin suuri tapaus ja vapaus matkalla nuoruudesta jo orastavaan aikuisuuteen, minun ja niin monen muun seurustelu alkoi Palokunnan juhlissa, sitä kutsuttiin rakkaudeksi.

 

Vastavalmistuntut lukio on hieno. Jaana Tanilla on tärkeä tehtävä tuoda ja opettaa nuoria opiskelijoita Äänekosken uudessa opinahjossa. Kokemusta hänellä riittää siihen hommaan.
Olen minäkin lukiota käynyt. Muistan hyvin kun aloitin opiskelun lukiossa kuusikymmenluvulla. Meitä oli muistaakseni Kauppisen Pepe ja minä kielilinjalla, oli kaksi poikaa ja noin kaksikymmentä tyttöä, aivan oikea suhde siis. Tosin meillä pojilla jäi lukion lukeminen kesken, minua kutsui musiikki ja Pepe lähti Vaasaan opiskelemaan merkomiksi.

Saako Prinsessa – 65 saaren, vai saako sen Jami Kinnunen?

Blogi-kirjoitus Sisä-Suomen lehdessä 29.5.2018

Suomen ensimmäiset rockfestivaalit järjestettiin Ruissalossa, Turun kaupungissa. Tämän vuoden tapahtuma myytiin loppua jo joululahjoina.

Nykyään festareita on lähes jokaisessa paikassa missä vaan on koivuja ja vettä.  Festareita on niin monenlaisia, on musiikkia ja teatteria ja urheilua, mitä vain mieleen tulee, kaikenlaiset kilpailut kelpaavat.

Kilpailuissa on tärkeää, että saa – lajista riippumatta – kunnon palkinnon, vuosien harjoittelun päätteeksi jotakin hypisteltävää ja jota voi muistella pitkinä talvi-iltoina kylmän tunkiessa nurkista sisään.
Turussa ovat kilpailun päättäjät keksineet aivan loistavan palkinnon : Annamme tämän kansainvälisen keihäänheittokilpailun voittajalle ikioman saaren!! Kisapäivä on 5.6.2018.
Toki tuloksen pitää kivikova, sillä vähimmäisvaatimus saaren valtiaaksi pääsemiseen on Aki Parviaisen heittämä suomenennätys 93,09.
Turun saaristosta varmaan löytyy satametriä pitkä saarenpätkä keihäänheittoa varten. Jos voittaja onkin Äänekoskelta taas uusi Kinnunen, silloin Äänekoskella on Turussa saari, siis oikeastaan Tytärsaari. Silloin olisi kaksi äänekoskelaista Tytärsaarta.

Sitten vilkaistaan mitä Keski-Suomi meille kulttuurin herkkuja janoaville tarjoaa.

Sikamölkky tapahtuma 11.8.18 järjestetään Saarijärvellä Mahlun Nuorisoseurantalolla. Lasten ja eritoten aikuisten suosittu jokamökin illanvietto.

Ilmavoimat 100 vuotta-juhlalentonäytös. Tikkakoskella 16.-17.06 näyttäyvät Suomen historian ajalta, kaikki entiset sekä tulevat lentokoneet.

Suviseurat 2018 Äänekoskella 29.06-02.07.2018, kaikki mukaan.

Jämsän Kesäteatteri 1.7-5.8 2018, jossa aiheena Olavi Virta , rakastetuin laulajamme 1950-60-70 luvuilta.
Virtaa näyttelee Äänekoskellakin tuttu Kunto Ojansivu.

Kievarin Kesäteatteri 20.06-04.08.2018 Äänekoski Hietama
Teatteri Eurooppa on naurunpurskahduksien saattelema näytelmä. Prinsessa-65 haluaa tähtilaulajaksi mutta miten hän siinä onnistuu, se jää nähtäväksi sekä kuultavaksi tänä kesänä. Minä olen myös mukana Kievarin Kesäteatterissa – olenkohan ennen ollut teatteriroolissa.

Kihveli Soikoon  Hankasalmi 19.- 22.7.2018 Skiffle-kantrimusiikin suuri tapahtuma Keski-Suomessa. Mukana ainakin Vesterinen yht, Iron Sisters, Pentti Rasinkangas & Ohilyönti

Laukaan Satama Festival 10.-11.8.2018. Viisi kertaa on jo pystytetty musiikkiteltta suomalaisia artisteja varten. Nyt ovat mukana Miljoonasade, Mikael Gabriel, Ellinoora, Kolmas Nainen, Happoradio ja Vesterinen yhtyeineen.

Riihirock Pihtiputtaalla 21.07.2018. Elämäjärvellä soi kotimainen rock, mm Egortippi, Pete Parkkonen, Elonkerjuu, Lauri Yrjölä ja Suuri Tuntematon.

Kaikkein korkeimmalle nousee Keitelejazz  28.6.-1.7. 2018
Tänä vuonna on Keitelejazz voimissaan, mm. KJC Guitar, Timo Lassy & Ricky-Tick Big Band, Verneri Pohjola Group, Simon Phillips with Protocol, Kalevauva.fi, Saimaa, Steve Seagulls, Popeda.
Johanna ja Mikko Iivanainen sekä Viitasen Piia.

Siinä on meille kulttuuria koko kesäksi, ja jos ette muuta jaksa niin käykää katsomassa ja kuuntemassa Steve Seagulls, se on kotimaista ja erittäin kovatasoista!